Cartoixans

Monestir de Sant Pol del Maresme
< anterior Inici Catalunya Maresme Sant Pol de Mar següent >

Maresme

Tot i que els orígens del monestir de Sant Pol són foscos, hom sap que la seva comunitat era ja establerta cap el 950. La primera notícia certa es troba en una donació datada el 955. Un privilegi del rei Lotari ens fa saber que l'abat Sunyer regia conjuntament aquest monestir i el de Sant Feliu de Guíxols. En aquesta època tenia certa importància i rebia la protecció comtal. El segle XI marca l'entrada en una època de decadència com ho demostra que el 1048 la comtessa Ermessenda el va cedir a Sant Víctor de Marsella. El 1053 s’esmenta documentalment la seva precària situació: de ruïna i de fam. Potser aquesta decadència fou causada per les incursions dels pirates.

Sant Pol del Maresme

La seva situació era tan precària que el 1068 fou cedit a Sant Honorat de Lerins amb la intenció que hi continués la vida comunitària com un priorat depenent d'aquella abadia. Amb aquesta operació es va refundar pràcticament el monestir, potser l'edifici que es conserva actualment sigui d'aquella època. El segle XII va veure passar una època d'esplendor mentre que al segle següent va tornar a patir un davallament, la vida monàstica va desaparèixer pràcticament, fins el punt que el 1264 els monjos de Lerins van vendre el monestir i els seus béns a Guillem de Montgrí, el qual el va cedir als cartoixans d'Escaladei el 1269, amb la condició de mantenir-hi una comunitat cartoixana. Després d'una primera època de concòrdia, a finals de segle les relacions entre el cenobi i els senyors de Cabrera van empitjorar, el que va fer que els antics propietaris de Lerins reclamessin la possessió.

El 1344 hom va cedir als cartoixans d'Escaladei i de Sant Pol el castell de Vallparadís per tal que hi fundessin una nova comunitat d'aquest orde. La fundació es va fer efectiva l'any següent, amb monjos vinguts d'Escaladei. Mentre, la vida del cenobi de Sant Pol es desenvolupava de manera esplendorosa.

El 1415 s'havia fundat la nova cartoixa de Montalegre, que es trobava en un indret més idoni per a la seva activitat que el que podien oferir els de Sant Pol i Vallparadís. El mateix any, una butlla de Benet XIII va autoritzar el trasllat de Sant Pol, que en aquell moment passava per hores baixes, a aquell lloc. El trasllat efectiu no va tenir lloc fins el 1433 i l’any següent es va efectuar la venda de Sant Pol al vescomte de Cabrera. Al segle XV es fortificà el lloc, però la seva situació va fer que s’urbanitzés el seu entorn. Quan es va aixecar la nova església parroquial, Sant Pol va esdevenir una capella.

L'arquitectura romànica a Catalunya (1911)

Planta de Sant Pol del Maresme