Sant Bru de Colònia, fundador
< índex castellano >

Bru va néixer cap el 1030 a Colònia, es va formar en aquella ciutat i a Reims on més endavant va ensenyar a l’escola de l’arxidiòcesi i va tenir discrepàncies amb l’autoritat eclesiàstica. Això el va impulsar a una vida apartada del món i va prendre la determinació de retirar-se a un lloc apartat per posar-ho a la pràctica. Amb alguns seguidors va entrar en contacte amb Hug de Grenoble (bisbe d’aquella diòcesi entre el 1080 i 1132 i antic deixeble seu a Reims) el qual el 1084 els facilità el lloc de Chartreuse, on els set primers membres d’aquell monestir es retiraren. En aquell lloc apartat, Bru va poder desenvolupar la seva vocació, donant el primer pas que acabaria amb la formació de l’orde de la Cartoixa.

La Grande Chartreuse
Fundació de la Chartreuse
A Carthusian miscellany of poems, chronicles,
(1460-1500)
British Library Add MS 37049

Somni de sant Hug, amb els set estels que representen Bru i els altres sis primers monjos de la Chartreuse

El bisbe sant Hug rep Bru i els seus companys

Sant Hug dóna la Chartreuse als fundadors

Construcció de la Chartreuse

Un altre dels seus deixebles, Odon de Châtillon, havia estat elegit papa 1088 amb el nom d’Urbà II, aquest va reclamar la seva presència, deixés la Chartreuse i anés a Roma, on Bru es va desplaçar l’any 1091. La seva estada a la Santa Seu no li va plaure i aconseguí el seu trasllat al lloc ara conegut com Santo Stefano del Bosco (Calàbria) on s’hi va establir després de rebutjar el càrrec de bisbe. En aquell nou establiment va continuar amb el mateix model de la primera fundació i hi va morir el 1101.

Té relació amb:
- Orde de la Cartoixa
- La Grande Chartreuse

Sant Bru
Sant Bru en oració
Eustache Le Sueur (1616-1655)
Gemäldegalerie, Berlín

La Grande Chartreuse abans del 1676
Il·lustració de: La Grande Chartreuse, 1891
Les amis de Montmélian et de ses environs, 2013-151499

Grande-Chartreuse

Sant Bru
Escenes de la vida de sant Bru i  de l'orde de la Cartoixa
Escola alemanya, c1490-1500

Entre els episodis llegendaris relacionats amb sant Bru cal esmentar el del Funeral de Raymond Diocrès representat a manta en les escenes relatives al sant. Aquest passatge hom el situa a Paris, quan en el moment del funeral d’aquell personatge considerat virtuós, el difunt es va aixecar i confessar que estava acusat en el Judici de Déu, ajornada la cerimònia es va tornar a repetir el dia següent quan de manera anàloga el difunt confessava que era jutjat, fins que en tercer i darrer dia va confessar la seva condemna.

Sant Bru
Sant Hug rep Bru i els seus companys