Sant Genís d’Arle, màrtir (Genès, Genesius)
< índex castellano >

La tradició explica que Genís era un escrivent de la ciutat d’Arle on hi vivia en el segle III, per la seva feina de funcionari públic va viure de prop les persecucions contra la comunitat cristiana. Ell mateix es va veure obligat a fugir de la ciutat, quan intentava escapar perseguit pels soldats fou capturat a Trinquetaille, a la riba del Roine oposada a la ciutat, i decapitat. Hom situa en l’any 303 o 308 la data de la seva mort. Les seves restes es van dipositar a la necròpoli dels Aliscamps, al sud de la ciutat.

Saint-Honorat
Saint-Honorat dels Aliscamps
On es trobava el sepulcre de sant Genís

Saint-Honorat
Saint-Genès-de-la-Colonne (Trinquetaille, Arle)
Lloc de martiri del sant

25 d'agost. Té relació amb:
- Priorat de Saint-Honorat dels Aliscamps (Boques del Roine)

Sant Genís
Sant Genís d'Arle
D'una fotografia de Robert Valette a Wikimedia

Hom atribueix a aquest personatge diversos esdeveniments miraculosos, com ara el d’haver salvat una munió de fidels que travessaven l’antic pont sobre el Roine el dia de la celebració de sant Genís i que, sobtadament es va enfonsar sense produir cap víctima, d’aquest episodi en seria testimoni el bisbe sant Honorat (427-430). Tant en el lloc del seu martiri a Trinquetaille com en el del seu enterrament s’hi havien aixecat i dedicat dues basíliques. Encara es conserven aquelles esglésies però es tracta de construccions més modernes, d’època medieval, al seu voltant es van efectuar molts altres enterraments i han lliurat una important sèrie de sepulcres d’època paleocristiana.