Catalunya
    Orde militar del Temple

Ordes

Templers
Templer. Il·lustració d'Historia y tragedia de los templarios (S. López, 1813)
Biblioteca Digital de Castilla y León

El 1099 els croats havien aconseguit la conquesta de Jerusalem culminant l’expedició militar de la primera Croada impulsada pel papa Urbà II. La situació de les milícies cristianes a Orient no era gens confortable i el regne de Jerusalem acabat de fundar per gestionar aquell territori era insegur i exposat a les incursions dels infidels. Fou en aquest context que el 1104 va arribar a Jerusalem, en el seu primer viatge a Terra Santa, Hug de Payns (1070-1139). Per fer front a la situació que vivien els cristians a la ciutat ja s’havia fundat anteriorment l’orde de Sant Joan de l'Hospital de Jerusalem en aquell moment amb caràcter eminentment assistencial. El 1120 uns cavallers reunits al voltant d’Hug de Payns van prendre la decisió de fundar una milícia encarregada de defensar els Sants Llocs i protegir els pelegrins, es tractava d’una organització sotmesa a vots de tipus monàstic, alhora que es dedicava al servei d’armes, una militia Christi.

Templers
Balduí II de Jerusalem lliura als templers la mesquita d'Al-Aqsa
Miniatura de l'Histoire des Croisades (s XIII)

Templers
Vista fictícia de Jerusalem
Il·lustració del Liber Chronicarum (1493)
Bayerische Staatsbibliothek

Templers
Presa de Jerusalem, 1099
Il·lustració de Passages d'Outremer (Sébastien Mamerot, 1472-75)
Bibliothèque nationale de France

Aquest orde incipient va rebre el suport dels governants locals al front dels quals es trobava Balduí II de Jerusalem (1118-1131) qui els va lliurar la mesquita d'Al-Aqsa que encara s’aixeca avui a l’Esplanada de les Mesquites considerada llavors el temple de Salomó (d’aquí el mot Temple amb el que era conegut l’orde) tot i que realment és una construcció islàmica. També van rebre la protecció de les autoritats d’Occident, com ara els comtes de Xampanya, d’on procedia Hug de Payns. Per que fa a l’Església cal esmentar l’especial interès i suport de sant Bernat de Claravall. El 1129 la fundació es va oficialitzar al Concili de Troyes. Des dels seus inicis el Temple va procurar garantir el suport i manteniment dels cavallers i pelegrins desplaçats a Terra Santa, per això aviat va procurar estendre una xarxa de fundacions a Occident destinades a obtenir el suport financer per l’empresa el que esdevindria un complex entramat d’explotacions econòmiques que s’anomenarien comandes on es reclutarien homes i béns amb aquella finalitat.

Templers
Representació fictícia d'una casa del Temple

L’expansió fou molt ràpida i les comandes es van anar multiplicant, el 1130 ja tenien alguna possessió a Catalunya (Granyena, Segarra) en aquest territori es van veure especialment afavorits per Alfons el Bataller i també beneficiats amb la conquesta de terres als sarraïns a la Catalunya Nova. El cas de la Península Ibèrica presenta una situació diferent a la de la resta d’Occident a causa del front de lluita contra l’Islam amb cert paral·lelisme amb Terra Santa, en un lloc les cases del Temple són veritables castells mentre que a l’altre es tracta bàsicament d’explotacions agràries.

Les cases del Temple a Catalunya
Comandes
Selma (Alt Camp)
Castelló d'Empúries (Alt Empordà)
Joncosa (Alt Penedès)
Tortosa (Baix Ebre)
Palau (Barcelonès)
Puig-reig (Berguedà)
Barberà (Conca de Barberà)
Vallfogona (Conca de Barberà)
Aiguaviva (Gironès)
Barbens (Pla d'Urgell)
Ascó (Ribera d'Ebre)
Miravet (Ribera d'Ebre)
Granyena (Segarra)
Corbins (Segrià)
Gardeny (Segrià)
Horta (Terra Alta)
Palau-solità (Vallès Occidental)

Sots-comandes
El Rourell (Alt Camp)
Les Gunyoles (Alt Penedès)
Prat (Baix Ebre)
L'Espluga (Conca de Barberà)
Pedrís (Noguera)
Riba-roja (Ribera d'Ebre)
Torres (Segrià)
Algars (Terra Alta)
Gandesa (Terra Alta)

L’orde també va aconseguir un ampli nombre de privilegis, segurament el més important fou l'atorgat per Innocenci II el 1139 pel qual el Temple va gaudir de la independència de les autoritats eclesiàstiques diocesanes i només restava sotmès al papa. Aquesta situació va fer que la influència econòmica de l’orde s’anés estenent i finalment va tenir un pes considerable en la seva supressió. A la prosperitat a Occident s’hi oposava la situació a Terra Santa on sovintejaven els enfrontaments i les pèrdues i recuperacions de llocs, la situació dels cristians (i també del Temple) cada cop era més precària, el 1187 es va perdre Jerusalem i la seu de l’orde va haver de deixar el Temple de Salomó per traslladar-se a Acre i el 1291 a Xipre on es mantindria fins la supressió.

Templers
Extrem sud-oest del mont del Temple (o Esplanada de les Mesquites) a Jerusalem
amb la mesquita d'Al-Aqsa, on es trobava la primera casa de l'orde del Temple

Templers
La mesquita d'Al-Aqsa, a Jerusalem

El final de l’orde va venir precedit per crítiques al seu estatus, i es va desencadenar una persecució implacable que va començar el 1307 al regne de França amb el rerefons de la necessitat de la corona d’apoderar-se dels quantiosos béns que havia acumulat el Temple bàsicament en les seves unitats rurals de producció i també amb els seus negocis en el vessant financer. També s’ha esmentat la lluita del rei de França per la seva hegemonia fins i tot en afers religiosos, en front del papat. L’orde fou suprimit formalment en el concili de Viena del 1312. El procés es va allargar fins el 1314 i les seves conseqüències ben dispars, en alguns llocs amb tortures i execucions de cavallers i altres amb solucions menys contundents, com ara en els regnes hispànics. Pel que fa a Catalunya, la major part de les possessions del Temple foren atorgades als hospitalers que van veure reforçada la seva situació, també es va propiciar el desenvolupament d’altres ordes de caire militar, però amb altres condicions.

Templers
Detall d'un gravat editat en la segona meitat del segle XVI