Canònica de Sant Miquel de Montmagastre

Sancti Michaelis Mamagastri / Momagastrum

(Artesa de Segre, Noguera)

Sant Miquel de Montmagastre

L’església i antic priorat de Sant Miquel està situada al turó de Montmagastre, coronat per les restes del castell del mateix nom, aquesta construcció defensiva es troba esmentada per primer cop el 926 i tingué un lloc destacat dins del comtat d’Urgell. Va pertànyer, entre altres, a Arnau Mir de Tost i els Cabrera. L’església de Sant Miquel fou la seu d’una canònica aquisgranesa fundada possiblement per Ermengol I d’Urgell cap el 1010.

Un cop mort Ermengol I a Còrdova, l’establiment va rebre diverses donacions d’Ermengol II i els comtes de Barcelona. L’any 1054, a l'època en que Arnau Mir de Tost posseïa el castell de Montmagastre, aquest va fer quantioses i importants donacions a favor del monestir i el 1065 la va subordinar a la canònica de Sant Pere d'Àger, que havia fundat ell mateix poc abans. A finals d’aquell segle consta que s’estava construint una església nova. El 1111 la canònica d’Àger i el seu priorat de Montmagastre van adoptar la Regla de Sant Agustí. El 1162 el papa Alexandre III va emetre una butlla on confirmava els béns d’Àger, entre els quals aquest priorat. Quan el 1592 la col·legiata d’Àger fou secularitzada, el priorat de Montmagastre fou suprimit esdevenint parròquia, títol que va mantenir fins que fou abandonada, ja al segle XX.

Possessions de Sant Miquel de Montmagastre
Sant Miquel de Grialó