Possible priorat de Sant Cristòfol de Salinoves

Salinuas / S Christofori / Sant Jaume de Sant Cristòfol

(la Baronia de Rialb, Noguera)

Sant Cristòfol de Salinoves
Després Sant Jaume de Sant Cristòfol

S’ha considerat que aquesta església de Sant Cristòfol fou un antic priorat vinculat al monestir de Santa Cecília d'Elins (Alt Urgell) tot i que no hi ha referències prou clares que puguin confirmar aquesta condició monàstica i cal posar-la en dubte.

Es tractaria d'una antiga església donada el 937 al monestir d'Elins que hi hauria aixecat una nova església, consagrada l’any 949. El 1045, en un acte amb donacions a diversos monestirs es troba una efectuada a favor d’aquest lloc. El tot cas, a finals del segle XI ja no tindria comunitat, en un document del 1080 s'esmenta l'església de Sant Cristòfol sense cap referència al seu caràcter monàstic. Les benedictines d'Elins i els canonges de Castellbò, que les succeïren, conservaren aquest lloc però ja com a parròquia. El 1574 havia perdut també aquesta condició. L’església es conserva parcialment, havent perdut la seva capçalera amb tres absis en forma de trèvol. La seva advocació va canviar i ara el lloc és conegut com Sant Jaume de Sant Cristófol.

Nínxol obert al presbiteri, ara perdut
La nau tapiada des de la zona absidal