Comunitat de Santa Maria Savall

Selva Negra / Sancta Maria de Silva Nigra

(Balenyà, Osona)

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall

Santa Maria Savall és una petita i ruïnosa capella rural, en aquest indret relativament isolat s’hi va assentar durant un curt període de temps una comunitat de donades.

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall

El castell de Centelles i la vila de Càsoles es troben documentats des del 898 i dins del seu terme cal situar el lloc de Calcina i aquesta església. Ja al segle XI Calcina fou donat al monestir de Sant Benet de Bages, que va passar a ser el propietari de la capella de l’indret, coneguda com Santa Maria de Selva Negra i després com a Santa Maria Savall. Tot i això els senyors de Càsoles van continuar tenint cura de l’església a la que cap el 1218 hi van afegir una segona nau al sud i una capella al nord de la construcció inicial. Hom coneix que Santa Maria va acollir una comunitat de donades de la que hi ha constància de la seva existència des del 1236, però que a començament del segle XIV ja havia desaparegut, restant com una església rural. Poc a poc l’edifici va decaure fins que el 1887 s’hi va prohibir les cerimònies religioses a causa del deteriorament que patia.

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall