Canònica de Sant Llorenç del Munt

Sant Llorenç de Planeses / Sancti Laurencii Monte

(Sant Julià de Vilatorta, Osona)

Sant Llorenç del Munt

Aquesta església de Sant Llorenç és d’origen força antic, fins i tot podria ser anterior a la repoblació del territori, i va donar nom al castell que es va aixecar al mateix indret, que figura esmentat des del 881. L’església coneguda en aquell moment com Sant Llorenç de Planeses es troba documentada des del 1012.

Sant Llorenç del Munt (1988)
calaix.gencat.cat

L’any 1067, els senyors dels castells de Sant Llorenç i de Meda van decidir fundar en aquella església un priorat benedictí que van posar sota la dependència del monestir de Sant Marçal del Montseny, per alguna raó, aquella fundació no es va materialitzar mai i els senyors del castell van recuperar el seu domini. Ja en els anys 1125 i 1127 torna a aparèixer aquesta església de Sant Llorenç i hom parla d’una restauració i d’una important donació al seu favor atorgada per Santa Maria de l’Estany. En aquesta època o potser més endavant (1140?) es devia fundar la canònica, però no és fins el 1161 que s’esmenta que era seguidora de la Regla de Sant Agustí.

Després d’una llarga època de prosperitat, al segle XV va passar a tenir priors comendataris, càrrecs que anaven a mans d’eclesiàstics desvinculats de la casa i que van portar la seva decadència, a mitjan d’aquell segle la comunitat era molt reduïda i finalment una butlla del papa Climent VIII la va secularitzar, com moltes altres. La canònica secularitzada va subsistir fins que el 1760 es va incorporar al seminari de Vic, i el 1845 desamortitzat, moment en que va passar a mans de particulars. El lloc fou destinat a explotació agrària fins que durant la segona meitat del segle XX els edificis, molt degradats, es van restaurar.

Sant Llorenç i masia (1922)