Santa Maria de Vallclara

Possible monestir de Vallclara

(Vilanova de Sau, Osona)

En aquesta església, que hom troba documentada des del 1166, s'hi ha situat tradicionalment un monestir femení, però no s'ha pogut confirmar de manera certa. La condició de Conbento de Monjas Benitas s'esmenta al Jardín de María, de Narcís Camós (1657). D'altra banda el topònim de Vallclara fa pensar en un monestir cistercenc. Potser el més probable sigui l'existència d'una comunitat de donades. Més endavant va esdevenir una propietat del monestir de Sant Pere de Casserres. Entre els segles XVI i XVIII era un santuari marià que es va reedificar a cavall dels segles XV i XVI.

Santes Creus
Santes Creus