Canonges aquisgranencs Canònica de Sant Sadurní de Llordà
< anterior Inici Catalunya Pallars Jussà Isona i Conce Dellà següent >

Pallars Jussà

Es tracta de l'església del castell de Llordà, ja esmentada el 961. Poc després, l’any 973, figura com una de les esglésies donades pel comte Borrell II de Barcelona i Urgell a Sant Serni de Tavèrnoles. Tot i que el document esmentat ha estat considerat una falsificació del segle XII, és cert que el monestir de Tavèrnoles tenia possessions en aquella època a Isona. L’any 1033 el castell de Llordà i segurament l’església de Sant Sadurní, al seu costat, foren donades pels comtes d’Urgell a Arnau Mir de Tost i aquest degué posar l’església sota el domini de Sant Pere d’Àger, fet que va donar peu a una reclamació d’aquesta església al bisbat d’Urgell, que pretenia els seus drets. D’aquesta església hom té constància de la seva consagració efectuada el 1040, poc després d’haver passat a mans d’Àger i de la seva reconstrucció.

Sant Sadurní de Llordà

Castell i Sant Sadurní de Llordà
Sant Sadurní de Llordà i el castell

Al menys des del 1062 existia una comunitat canonical a l’església. Aquesta s’hauria mostrat favorable a les pretensions del bisbat d’Urgell sobre l’església, en contra d’Ager. El 1085 hom té constància d’una segona consagració. El 1092, quan hom va determinar la possessió definitiva a favor de la col·legiata d’Àger, i possiblement a causa d’això, els canonges que l’ocupaven s’haurien traslladat a la propera església de Santa Maria de Covet, que depenia del bisbe d’Urgell.

El castell i església l'abril de 1987
Castell de Llordà