Monestir de Sant Julià de Sentís

Sancti Juliani / Senticeto

(Sarroca de Bellera, Pallars Jussà)

Sant Julià de Sentís

Aquest seria un antic monestir de vida efímera, l’any 848 l’abat Trasoari de Santa Maria de Lavaix va donar l’església de Sentís a Atilà i el prevere Constantí amb la finalitat de portar vida monàstica en aquest indret. Aquest document és considerat com el pacte fundacional del monestir de Sant Julià. Hom suposa que això no es va arribar a concretar mai i va quedar en projecte, o que va desaparèixer en poc temps perquè no figura més a la documentació de Lavaix. Potser la proximitat del monestir de Sant Genís de Bellera ho va desgavellar. El 1076 s’esmenta com una parròquia. L’actual església de Sentís encara està dedicada a Sant Julià, tot i que no sembla que conservi cap element d’època medieval.

Sentís