Comanda de Susterris. Sant Antoni
< anterior Inici Catalunya Pallars Jussà Talarn següent >

Pallars Jussà

Una antiga església amb diverses advocacions i una fortalesa ja existien en el lloc de Susterris abans de la fundació de la comanda. Cap el 1030 hi havia una església sota d'advocació de Santa Maria en el congost on ara hi ha la presa del pantà de Sant Antoni, un lloc estratègic.

Susterris
L'església de Sant Antoni de Susterris
Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes
Susterris
El lloc de Susterris, ara cobert per les aigües

Aquesta església de Santa Maria fou transferida als hospitalers poc abans del 1162, data en que Arnau Mir I va confirmar aquell acte. Va rebre a partir de llavors diverses donacions que van consolidar econòmicament la comanda. Als segles XIII i XIV habitaven la vila de Talarn. A partir del segle següent comença la decadència però la casa no s’extingí fins el 1767. La capella de Sant Joan consta que era dedicada a sant Antoni el 1833. Va desaparèixer el 1918, amb la construcció de la presa de Sant Antoni.

Susterris
El pantà de Sant Antoni