Comanda de Susterris

Santa Maria / Sant Joan / Sant Antoni / Comanda de Pallars / Priorat de Palau de Noguera

(Talarn, Pallars Jussà)

L'església de Sant Antoni, ara desapareguda

Aquesta comanda hospitalera s’aixecava en un indret estratègic, un congost aigua amunt de Tremp i a la vora de la Noguera Pallaresa. En aquest lloc existia una vila, l’església dedicada a Santa Maria coneguda des del 1030 i una fortificació depenent del castell de Talarn, que s’aixeca més amunt.

Església de Sant Antoni
Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes

A començament del segle XII aquella església fou lliurada als hospitalers, els quals a poc a poc van ampliar els seus dominis en el territori i van instituir la comanda de Susterris que va esdevenir el nucli central d'aquesta. Amb el temps va anar guanyant encara més poder i influència en aquest sector del Pallars, una trajectòria que es va desenvolupar des de voltants de 1140 fins al segle XIII. El 1162 els comtes de Pallars Jussà, Arnau Mir i Òria van confirmar la donació de Susterris alhora que manaven la construcció d'una nova església, tot i que la casa central de la preceptoria s'hauria traslladat a Talarn. La comanda també tenia una casa a Palau de Noguera, on van mantenir una residència a manera de priorat.

Ja al segle XIV Susterris s'annexionaria les cases hospitaleres de Sant Salvador d'Isot i Costoja a l'Alt Urgell, i la de Berga. Encara més endavant s'uniria amb la de Siscar (Ribagorça, Osca). A partir del segle XV comença la decadència, però la casa no s'extingí fins al 1767. La capella de Sant Joan consta que era dedicada a sant Antoni el 1833. Va desaparèixer el 1918, amb la construcció de la presa de Sant Antoni.

El lloc de Susterris, abans de la construcció del pantà
La presa de Sant Antoni