Monestir de Sant Pere de Vellanega

Avellanega / Villa Necha / Vellànega

(Llavorsí ?, Pallars Sobirà)

Les Bordes de Vellanega
Indret relacionat amb el monestir

Es tracta d’una antiga casa monàstica situada prop del Noguera Pallaresa, segurament al terme de Llavorsí, del que es tenen algunes notícies aïllades. El primer document que l’esmenta és del 969 en una intervenció del seu abat Sala davant els comtes de Pallars. El 976 els comtes en fan donació a Sant Serni de Tavèrnoles, el que demostraria la seva decadència. Tot i aquesta dada, Villanueva esmenta encara l’abat Ponç en l’any 1021, el que fa pensar que tenia certa activitat. El mateix Villanueva diu que el 1093 fou lliurat una altre cop a Sant Serni de Tavèrnoles en qualitat de priorat. El 1314 encara hi ha notícies del lloc i fins i tot en el segle XVI encara s’esmenta com a filial de Tavèrnoles.

Hom desconeix la seva localització, hi ha fonts que el situen al Riu Madriu (el lloc de Romadriu és apartat, a llevant de Llavorsí). Miret el situa a la vall d’Assua (Rialp). Al costat del Noguera, aigua avall de Llavorsí hi ha les Bordes de Vellanega, amb unes antigues construccions arruïnades que podrien tenir alguna relació amb l’antic monestir. Enlairat sobre aquest lloc hi ha el despoblat de Sant Romà de Tavèrnoles, el nom del qual fa pensar en el monestir de l’Alt Urgell, d’on depenia aquesta casa. I encara, entre Roní i Montenartró, en un indret conegut com “el Monestir”, hi ha restes d’una església d’advocació desconeguda.