Priorat de Santa Maria de Bernui

Priorat de Sant Fèlix de Bernui / Sant Feliu / Bernuy

(Sort, Pallars Sobirà)

Santa Maria de Bernui

L'església de Santa Maria de Bernui és esmentada en els documents falsos de Gerri des del segle X, però el primer document autèntic que fa referència a aquesta església i la relaciona amb el monestir de Santa Maria de Gerri data de l'any 1105, quan el bisbe Ot d'Urgell, va restituir a aquell monestir algunes esglésies que li havien estat usurpades, entre les quals aquesta.

A partir de llavors la parròquia figura sempre esmentada en relació al monestir. Posteriorment, la condició de parròquia sembla que va canviar: el 1477 s'esmenta a Pere Codó com a monjo i prior de Bernui. Al segle XVI és conegut amb l’advocació actual de Santa Maria. Durant el segle XVIII l’activitat del priorat es limitava a la gestió dels béns que Gerri mantenia a Bernui, fins el 1771, data en que fou arrendat. Actualment és una església parroquial.

Bernui