Canònica de Santa Maria d'Olives

Sancta Maria de Olivis

(Vilademuls, Pla de l'Estany)

Santa Maria d'Olives

Aquesta canònica fou fundada el 1197 per iniciativa de Gaufred de Medinyà, bisbe de Girona, aprofitant les estructures d'una església preexistent, Bernat Negrell fou el primer prior de la casa. La comunitat de canonges era molt reduïda i l'establiment mai va deixar de ser de proporcions modestes. A partir del segle XV va passar a estar governada per abats comendataris, i el 1592 es va secularitzar, continuant sota la tutela de la seu gironina. Aquesta situació es va mantenir fins a la desamortització.

Capçalera d'un goigs
Montpellier Méditerranée Métropole