Premonstratencs

Priorat de Sant Nicolau de l'Hospitalet, o de Fondarella
< anterior Inici Catalunya Pla d'Urgell el Palau d'Anglesola següent >

Pla d'Urgell

L’any 1221 el baró de Bellpuig, Guillem II d’Anglesola, i la seva esposa Sibil·la de Cardona van fundar un hospital de pelegrins a l’ermita de Sant Nicolau de Fondarella situada en la important via de comunicació entre Lleida i Barcelona. Era conegut com Hospital de Na Sibil·la. Poc després aquell centre, amb els seus béns i rendes fou lliurat al monestir premostratenc de Bellpuig de les Avellanes perquè hi instituís un priorat. El 1224 l’abat de Bellpuig li va donar també la casa de Bonrepòs i el 1227 els fundadors van fer una nova aportació de béns a l’establiment.

Entre el 1230 i 1231 va prendre el caràcter d’abadia i el primer superior conegut d’aquesta nova fase és l’abat Bernat. Llavors tenia una comunitat de nou membres. El 1250 va tornar a ser un priorat depenent de Bellpuig i al segle XIV va entrar en decadència i el 1302 només tenia dos monjos. Més endavant va tenir abats comendataris i va mantenir activitat fins que el 1510 es va desvincular de Bellpuig, es va secularitzar i les seves rendes es van integrar a l’església de Solsona. Aquell priorat secularitzat es va suprimir el 1705. Al segle XVII el lloc ja es trobava en ruïnes, el 1825 ja no en quedava res tot i que testimonis de l’època afirmen haver vist les ruïnes. Ara només es conserva el topònim de l’Hospitalet, un lloc entre Fondarella i el Palau d’Anglesola.

l'Hospitalet
El lloc de l'Hospitalet