Monestirs
Presentació de monestirs.cat
< retorn
castellano
cercador Contacte facebook
 
   

monestirs.cat pretén ser una guia dels monestirs i convents de Catalunya i del seu entorn, on es pot trobar informació de poc més de sis-cents establiments monàstics del Principat a més de uns nou-cents de la resta d’Espanya, França i Portugal.

Per la preparació de les pàgines que segueixen s’han utilitzat alguns criteris delimitadors: El primer és geogràfic; els monestirs que es troben dins el Principat de Catalunya s’han tractat de manera exhaustiva i hom hi pot trobar des dels grans monestirs clàssics (Poblet, Sant Pere de Rodes, Montserrat, les Avellanes...) fins els que han desaparegut totalment, passant pels que es conserven parcialment o bé ara s’han convertit en una simple església o capella. Fora d’aquest entorn geogràfic, els monestirs es tracten de manera selectiva amb criteris subjectius centrats en la importància monumental, històrica o simplement la facilitat d’accés.

Monestir de Poblet
Monestir de Poblet (Conca de Barberà)


monestirs.cat en xifres


Pàgines de monestirs 1.532
 > Catalunya 612
 > Resta d'Espanya 350
 > França 545
 > Portugal 25
Fotografies 18.517
Fotografies antigues 991
Dibuixos i gràfics 2.397

(febrer de 2017)


Gardeny
Església i castell de Gardeny (Lleida)

Un altre factor que s’ha tingut en compte és la limitació en el temps, només hi trobareu els monestirs fundats abans de l’exclaustració (1835). S’han establert altres limitacions, aquestes molt més discutibles: d’una banda calia decidir quins ordes monàstics hi havien de figurar i quins quedaven fora; la intenció era que hi sortissin els monestirs i convents que segueixen unes certes normes de vida comunitària. Per aquesta raó queden fora tant els religiosos que vivien isolats (ermitans) com els ordes que no seguien una regla de vida comunitària. Això és difícil i hom hi pot trobar arguments seriosos pels quals hi manquen uns determinats ordes i d’altres no haurien de ser-hi. Sense voler ser exhaustiu, aquí podreu trobar les cases dels benedictins, cartoixans, donats, canonges, els ordes militars, cistercencs, franciscans, dominics, carmelites, caputxins, entre d’altres...

Sant Sebastià de Sull
Monestir de Sant Sebastià de Sull (Berguedà)


c conscient que el resultat és clarament millorable, he de dir que no el dono per tancat, de fet es va ampliant, renovant i completant de manera continua. Hi ha establiments monàstics dels que he trobat molta documentació i que la dificultat ha sortit en resumir-la d’acord amb les limitacions d’aquest lloc web, també hi ha establiments dels que no he sabut trobar gran cosa i els deixo amb la confiança de poder-ho completar més endavant. També cal dir que alguns cops m’he topat amb informacions contradictòries d’un mateix monestir; de ben segur s’hi trobin errors o falses interpretacions de la informació que he pogut consultar. He fet ja algunes correccions i la intenció és continuar arrodonint aquestes pàgines i per això resto obert a qualsevol ajuda o suggeriment.

Caputxins d'Igualada
La comunitat caputxina d'Igualada el 1918
Imatge cedida per l'Arxiu dels Caputxins de Catalunya i Balears
Santa María de Carrizo / Museo de León
Crist del monestir de Carrizo (Lleó)
Museo de León

Sant Antoni i Santa Clara
Detall d'una vista de Barcelona amb el monestir de
Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona poc abans de la seva destrucció
Ioh Stridbeck, 1711
Institut Cartogràfic de Catalunya
Sant Daniel de Girona
Claustre de Sant Daniel de Girona

També he de dir que he visitat tots els llocs que hi figuren i que gairebé totes les fotografies són també pròpies (si no és el cas, s’indica l’autor o l’origen). Alguns llocs els he pogut veure amb deteniment, perquè estan oberts, o bé la comunitat o els propietaris m’han permès l’accés, els ho agraeixo. En altres no he tingut ocasió d’entrar-hi, potser més endavant ho pugui completar. Això ha comportat una inversió de temps, distàncies recorregudes i caminades, aquest “esforç” potser és el més agraït ja que m’ha permès anar a racons que potser mai no hauria visitat.


San Lourenzo de Carboeiro
San Lourenzo de Carboeiro (Pontevedra)

Sant Miquel de Cuixà
Sant Miquel de Cuixà (Llenguadoc-Rosselló)

Caputxins
Repartición de sopa a los pobres a las puertas del convento de capuchinos
Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona


He intentat complementar la informació gràfica dels monestirs amb fotografies d’època, sobretot pel que fa als establiments que han canviat la seva fisonomia ja sigui a causa d’alguna pèrdua o també de recuperacions o restauracions i millores, en aquest sentit em fa gràcia constatar que algunes fotografies meves, fetes fa anys, ja comencen a ser d’època, en aquests casos, quan la foto no és actual he anat posant la data en que va ser presa. I en aquesta línia, vull agrair la tasca i disponibilitat dels diferents arxius tant privats com públics de tota mena i nivells que m’han facilitat informació, he intentat deixar constància de les fonts consultades, procedència de les imatges, etc. gràcies a tots.

Em sento compensat si la informació acumulada, pot ser útil a algú...

Baldiri, febrer de 2017

Retaule de Sixena
Mare de Déu amb el Nen
Retaule de la Mare de Déu, de Sixena (Osca)
MNAC, Barcelona

Blasimon
Abadia de Blasimon (Aquitània)

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat febrer de 2017