Eremites
Cistercenques
Monestir de Santa Maria de Bonrepòs
< anterior Inici Catalunya Priorat la Morera de Montsant següent >

Priorat

L’origen d’aquesta casa cistercenca es troba en un antic ermitori establert després del 1170 i que es va mantenir fins que a causa de les desavinences amb la propera cartoixa d’Escaladei hom va arribar a un acord, l’any 1203, segons qual la comunitat de Bonrepòs s’integrava a la cartoixa. El lloc de Bonrepòs fou donat a Pere Balb i la seva esposa Guillema amb la intenció de fundar-hi un monestir, això es va poder fer realitat cap el 1215 amb l’arribada de la comunitat cistercenca que s’havia aplegat a Santa Maria de Montsant uns anys abans. Margarida de Prades, vídua del rei Martí l’Humà, que havia professat com monja de l’orde del Cister, va ser nomenada abadessa de Bonrepòs el 1428, un any abans de la seva mort.

Santa Maria de Bonrepòs
Mas de Sant Blai

Mas de Sant Blai sota el Montsant

Escut d'Escaladei, a la porta del casal

A mitjan segle XV el monestir es trobava en plena decadència i en vies d’extinció, el 1450 Escaladei va aconseguir llicència per quedar-se amb la seva propietat quan Bonrepòs quedés sense comunitat. Finalment, el 1452 fou decretada la seva extinció i les quatre monges i una novícia que encara hi quedaven foren integrades a la comunitat de Vallbona de les Monges, alhora que determinava que els seus béns passessin al monestir de Santes Creus. Això va encetar un plet entre els cistercencs i Escaladei, que el 1473 va acabar amb la propietat del lloc pels cartoixans mentre que Santes Creus s’emportava els béns mobles i enterraments del monestir, com ara el de la reina Margarida de Prades. Hom suposa també que el claustre posterior de Santes Creus procedeix de Bonrepòs. Actualment el lloc és ocupat pel mas de Sant Blai i la capella d’aquest mateix nom, de l’època dels cartoixans.

Mas de Sant Blai

Santes Creus