Templers

Comanda d'Ascó
< anterior Inici Catalunya Ribera d'Ebre Ascó següent >

Ribera d'Ebre

El castell sarraí d'Ascó estava situat en un lloc estratègic de l’Ebre, molt important pel control del seu tràfic fluvial. És esmentat per primer cop el 1148, i fou conquerit cap el 1151. El 1152 Ramon Berenguer IV va empenyorar als templers diversos béns a Ascó i el 1182 el mateix castell, fins que el 1210 l'orde obtingué la senyoria plena.

Castell d'Ascó
Castell d'Ascó

Castell d'Ascó
Castell d'Ascó
Castell d'Ascó
Castell d'Ascó

La casa d'Ascó s'hauria fundat al voltant del 1181, només en tenim notícia certa el 1197, quan hom troba anomenat el comanador Jordà de Misó. Era una comanda autònoma però vinculada a Miravet i al seu torn hi depenia la sots-comanda de Riba-roja. El 1312, quan hom va suprimir l'orde del Temple, el senyoriu va passar als hospitalers, depenent de la castellania d'Amposta. Al segle XV la comanda hospitalera es va dividir en dues: aquesta d’Ascó i la de Vilalba dels Arcs. El darrer comanador conegut és Josep de la Torre (1780). Actualment es conserva la base del castell i dues torres esbotzades, no hi ha restes visibles de la capella de Sant Pere que estava situada en el mateix recinte casteller.

Castell d'Ascó
Castell d'Ascó (1915)