Sotscomanda de Riba-roja

Priorat de Riba-roja / Castell de Riba-roja / Ripam Rubeam

(Riba-roja d'Ebre, Ribera d'Ebre)

Castell de Riba-roja

El castell de Riba-roja és esmentat per primer cop el 1153 com a límit del terme del castell de Miravet, després s'esmenta com a part dels béns de la comanda d'Ascó. La sotscomanda de Riba-roja es va fundar en aquest lloc més endavant des d'Ascó, els seus inicis són força foscos, hi ha qui veu un comanador el 1223 i altres no el troben fins al 1271.

La seva vinculació amb Ascó fa que la casa de Riba-roja formés part dels dominis de la casa central de Miravet. Els templers degueren aixecar l'església de Sant Bartomeu que tenia funcions parroquials, aquella església és esmentada des del 1279. Un cop es va extingir l'orde del Temple, el 1317, els hospitalers no prengueren possessió del lloc fins al 1349 i va passar a dependre de Vilalba dels Arcs. El castell es va haver de restaurar el 1647, després de la seva destrucció durant la guerra dels Segadors. Només es conserven alguns vestigis. Els hospitalers van bastir una nova església parroquial el 1789, amb una portada barroca amb la creu de Malta.

Sant Bartomeu de Riba-roja
L'Ebre al seu pas sota el castell de Riba-roja