Cartoixans

Cartoixa d'Araceli (Ara Coeli)
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

Es tracta d’una cartoixa de vida molt curta, fou fundada el 1568 des d’Escaladei pel monjo Berenguer en el lloc on s’havia establert amb anterioritat la desapareguda canònica de Sant Ruf de Lleida, al nord de la ciutat, que en aquell moment era propietat del bisbat de Lleida i que estava abandonat. Cap el 1590 la cartoixa es va traslladar al santuari de la Mare de Déu de Butsènit, un lloc conegut des del 1347, on es va estar fins que la comunitat fou suprimida pel mateix orde l’any 1592. El santuari on es venera la Mare de Déu de Butsènit es va reedificar amb posterioritat a aquesta darrera data.

Sant Ruf
L'antiga canònica de Sant Ruf, primera seu de la cartoixa