Caputxins

Convent dels Caputxins de Lleida
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

Segrià

El 1596 la Paeria de Lleida va sol·licitar la fundació d'un convent de frares caputxins a la ciutat, iniciativa que l’orde va acceptar en el capítol celebrat a Montcalvari el 1597. Hom va adquirir unes hortes situades en el promontori anomenat Puig Bordell, davant del Gardeny (ara seminari). La primera pedra del convent es va posar el 1598, dedicant-se la capella a sant Antoni de Pàdua.

Ciutat de Lleida
A l'esquerra els caputxins. Vista oriental de la ciudad de Lérida
Juan Fernando Palomino, 1783
Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats

El 1627 s'hi feien obres de restauració, tot i així, el 1636 el capítol provincial decidí canviar de lloc el convent pel seu precari estat de conservació, malgrat això l'any següent es va prendre la decisió de restaurar-lo degut a que no s’havia pogut fer el trasllat.

Caputxins de Lleida
El convent de Lleida en el mapa titulat
 Provincia Cataloniae cum confinijs (1649)

Caputxins de Lleida
El primer convent dels caputxins fora muralla
Representat a Plan of the town and castle of Lerida (1744),
quan ja estava abandonat
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Amb la guerra dels Segadors, l'any 1641 els caputxins van haver de deixar el lloc i el convent fou enderrocat per qüestions militars, els frares es refugiaren al col·legi de la Concepció. Poc després adquireixen uns terrenys dins de la muralla i comencen a aixecar un nou edifici. Les dificultats van arribar ràpidament i després de considerar el trasllat a Barcelona hom va decidir restar a una casa particular de Lleida.

Caputxins de Lleida
El convent dels caputxins intramurs (segona meitat del segle XVIII)

El 1653 es va poder posar la primera pedra d’un nou convent, que disposava de trenta-dues cel·les. Es va beneir el 12 de maig de 1670. Amb motiu de la Guerra de Successió, els frares es van veure obligats a abandonar-lo temporalment, a finals d’aquell segle van acollir frares procedents de França que escapaven de la Revolució. Fou exclaustrat el 1835 i enderrocat el 1850.

Caputxins de Lleida
El convent dels caputxins intramurs (1828)
Detall de: Plan de Lerida : assiégé et pris d'assaust le 13 Mai 1810 par l'armée française d'Aragon, aux ordres de son Excellence le Marechal Suchet, Duc d'Albufera
Centre Excursionista de Catalunya