Convent de Sant Francesc de Lleida

Frares Menors de Lleida / Convent dels Franciscans de Lleida

Sant Francesc de Lleida
L'indret del convent, ja desaparegut
Identificat com Torres de las monjas a la part central superior
Detall del Plano de la Ciudad de Lérida con sus Castillos Contornos (sXVIII)
Biblioteca Virtual de Defensa

Aquest és un dels primers convents franciscans de la Corona d'Aragó, hauria estat fundat l'any 1217 per frares enviats a la Península pel mateix sant Francesc després d'un Capítol General d'aquell mateix any. Els terrenys per aixecar el convent foren donats per Ramon de Barriac, el qual també es va voler fer càrrec de la construcció dels edificis conventuals, una tradició diu que tot i les fortes despeses que representava aquesta empresa, els fons destinats es van multiplicar miraculosament.

Portal dels Boters, pel camí de Montsó que anava al convent, extramurs
Alexandre de Laborde, 1806
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Com a primer benefactor de la casa, hom va disposar l'enterrament de Ramon de Barriac a l'església dels framenors. Aquell convent estava situat al camí de Montsó, extramurs, entre el portal de Boters i el monestir de Sant Hilari, de les cistercenques. Aviat aquest establiment va prendre molta embranzida i fou beneficiari de nombroses donacions a favor seu, mentre que els membres de la seva comunitat eren reconeguts arreu i participaven en la vida de la societat. Els franciscans van col·laborar de manera molt activa en la fundació de l'Estudi General de Lleida, el 1300. Els monarques de la Corona d'Aragó i els comtes d'Urgell foren benefactors destacats de la casa.

L'any 1369 les restes mortals d'Alfons el Benigne (mort el 1336 a Barcelona) foren traslladades a l'església dels framenors de Lleida on es van enterrar segons la seva voluntat. Després, quan aquesta església fou enderrocada, les restes reials foren traslladades a la catedral. Els framenors (conventuals) van ocupar el convent de Lleida fins a l'any 1567, quan l'hagueren de cedir als observants de Santa Maria de Jesús, però va quedar desocupat fins que hi van arribar les clarisses, el 1576. Amb la guerra dels Segadors (1645) es va enderrocar el convent en defensa de la ciutat, però es va conservar l'església de Sant Francesc, bé que molt malmesa. Fou enderrocada en la guerra de Successió i els materials es van aprofitar per bastir el nou convent de Santa Clara. Durant la primera meitat del segle XX es va identificar el lloc de l'antic convent i es van recuperar alguns elements d'aquest, prop d'una teuleria.

Croat d'Alfons el Benigne
El monarca fou enterrat a Sant Francesc de Lleida
Ara les seves restes són a la Seu Vella
Setge de Lleida de 1707, que va enderrocar el convent, potser representat al costat de la dreta
Gabriel Bodenehr (1717)
Miracle de sant Francesc a Lleida
Mural d'un deixeble de Giotto, c1300
Basílica Superior de Sant Francesc, Assís
Imatge de Wikimedia

El Miracle de Lleida

La tradició també relaciona indirectament Lleida amb sant Francesc. Segons la narració, un lleidatà anomenat Joan fou víctima d'un accident causat per un aiguat. Estant en perill de mort, es va encomanar al sant i aquest va aparèixer amb l'hàbit franciscà i el va guarir. La història de l'esdeveniment va tenir prou difusió perquè fos representada per un seguidor de Giotto en un mural a la Basílica Superior de Sant Francesc, a Assís.