Templers

Comanda de Gardeny
< anterior Inici Catalunya Segrià Lleida següent >

El castell

El castell de Gardeny és conegut històricament des de l’època romana, hom l’ha identificat com el lloc on es va establir un campament militar, a mitjan del segle I aC durant la guerra civil entre Cèsar i Pompeu. Més endavant, durant la ocupació islàmica, hom va aprofitar per a bastir-hi una defensa, donada la seva posició estratègica. Un cop conquerida Lleida, el 1149, el comte Ramon Berenguer IV, que havia utilitzat el castell de Gardeny per a assetjar la ciutat, va cedir el lloc a l'orde del Temple, que hi va establir una comanda.

Gardeny
Església i castell de Gardeny

Gardeny
El castell de Gardeny
Detall de Lérida, Catalogne, 1644
S. de Beaulieu, 1668
Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats
Gardeny
Muralla

La comanda templera

Des del 1152 hom comença a trobar documentació escrita d'aquesta comanda i el primer comanador conegut és Pere de Cartellà, el 1156. A partir d'aquest moment la riquesa i importància del lloc creix de forma notable, amb increment de la superfície de conreus i finques a la seva disposició. Per altra banda també disposaven de bestiar i molins. El 1289 fundaren una sots-comanda a Torres, arrel de la donació del castell de Torres per part del bisbe de Lleida.

Gardeny
Escut en la porta de la muralla

Gardeny
El turó de Gardeny, amb el castell
Detall de Vista de Lleida (Anthonis van den Wyngaerde, 1563)
Imatge de Wikimedia Commons

Gardeny
El castell
Gardeny
Interior del castell

Els hospitalers

La comanda templera va tenir vigència fins l’any 1314. Quan es va abolir l’orde, hom el va cedir als hospitalers, com a priorat. Els hospitalers ja tenien un establiment a la ciutat, la comanda de Casa Antiga. A Gardeny s’hi va establir una nova comunitat, independent d’aquella. Va perdurar fins el segle XVIII, quan es va convertir en caserna.

Gardeny
Església de Santa Maria de Gardeny

Els edificis

Es conserva bona part del castell, l'església de Santa Maria i de les defenses. El castell és una construcció templera del segle XII. L’església, amb absis poligonal, és romànica de transició, de la segona meitat del segle XII, on recentment s’hi han trobat restes de decoració mural, potser del segle XIII. Pel que fa a les muralles, són molt posteriors.

Als segles XVII i XVIII s’hi van fer importants obres de fortificació, el lloc va participar en el esdeveniments militars de les guerres dels Segadors i de Successió. Darrerament s’hi havia establert una base militar, que fou definitivament abandonada el 1996, venent la propietat a la Paeria. Ara s’ha obert al públic i és en vies de restauració.

Gardeny
Església de Santa Maria