Convent de Santa Maria de Gràcia

Agustins de Lleida / Santa Maria de l'Horta

Agustins de Lleida
Agustins de Lleida
Detall de la vista de Lleida
Segons un dibuix d'Anton Van der Wyngaerde (1563)

L'església de Santa Maria de l'Horta estava situada a la rodalia de la Pobla de Cappont, vora el camí de Vilanova de Fontanet, fins al 1327 fou la seu d'una confraria, però en aquella data fou cedida als agustins i el lloc va passar a anomenar-se Nostra Senyora de Gràcia. Aquest orde havia arribat a Lleida gràcies a les gestions de fra Bernat Oliver, provincial dels agustins. D'altra banda, també cal fer constar una tradició tardana que situa la fundació a l'època de sant Paulí de Nola, que hi hauria intervingut.

Agustins de Lleida
Agustins de Lleida
La situació del convent al carrer Major
Detall del Plan de la Place de Lerida (c1812)
Biblioteca Virtual de Defensa

El 1397 el rei Martí l'Humà va fer estada en aquest convent en la seva visita a Lleida poc després d'arribar al poder, cap al 1442 la casa va quedar afectada per una riuada, fet que s'anava reproduint a causa de la seva situació geogràfica. El 1506 els agustins de Lleida van repoblar la casa de Santa Maria de Mijaran (Vall d'Aran) i també hom els relaciona amb la d'Esterri d'Àneu. A finals d'aquell segle passava per una època de prosperitat, la seva comunitat era nombrosa, havia restaurat el convent i fou la seu de dos Capítols Provincials de l'orde, els anys 1592 i 1595.

Durant la guerra dels Segadors, les condicions de la situació militar van afectar profundament la ciutat i les cases religioses també en foren víctimes, en aquest costat del Segre van caure els convents de la Trinitat i aquest dels agustins (el 1643), els quals es van haver de refugiar a l'interior de la ciutat. Poc després els agustins van poder edificar un nou convent al carrer Major, enfront del carrer Cavallers on van tenir activitat fins a la desamortització. El 1836 es va transformar en teatre, el 1845 va quedar afectat per un incendi, es va restaurar, però el 1876 va cremar de nou i va quedar destruït.

Agustins de Lleida
Agustins de Lleida