Convent de la Trinitat de Lleida

Sancte Trinitatis / Santíssima Trinitat de Lleida / Domus Ilerdensis

(Lleida, Segrià)

La Trinitat de Lleida
Erròniament identificada com la Mercè
Detall d'un dibuix d'Anton Van der Wyngaerde (1563)

Sant Joan de Mata, fundador dels trinitaris, va rebre en donació l'hospital de Pere Moliner, una institució que ja existia en el darrer quart del segle XII. El 1174, Arnau de Torroja, templer de Gardeny va donar unes terres a Pere Moliner que hi va fundar la casa hospitalària que després va donar als trinitaris. El 1215 aquest lloc figura documentat com la seu del convent trinitari de Lleida tot i que S. Calvo situa aquesta fundació en l'any 1201 i es coneix que el 1204 fra Joan era prior de la casa. La tradició diu que per aquest convent i hospital hi va passar sant Francesc en la seva estada a la ciutat de Lleida.

Joan de Mata, fundador dels trinitaris i d'aquest convent
Detall d'un goigs (1868)
MémoNum - MCEZ de Montpellier

El 1617 una riuada va afectar profundament el convent, que estava al costat de llevant del Segre, al camí d'Albatàrrec, a l'actual carrer dels Trinitaris que encara recorda l'emplaçament. L'edifici fou destruït el 1645 a causa de la guerra dels Segadors i els trinitaris es refugiaren a l'interior de la ciutat de manera provisional, finalment van aixecar una església al lloc del Palauet, construcció que, segons Lladonosa, va subsistir fins al 1971. El 1820 es va arruïnar aquest segon establiment, els frares s'hagueren de traslladar a unes cases particulars fins que el 1835 fou dissolta definitivament la comunitat. El 1873 s'enderrocava i actualment no hi ha restes aparents de la casa trinitària de Lleida.

Situació del convent trinitari
Còpia d'un plànol del 1681, quan estava situat a l'interior de la ciutat