Trinitaris
Trinitàries

Convent de Nostra Senyora dels Àngels d'Avinganya
< anterior Inici Catalunya Segrià Seròs següent >

Segrià

Quan aquest territori fou recuperat als sarraïns (1149), el lloc de Vinganya, o Avinganya va esdevenir propietat de Pere de Bellvís. Aquest personatge va caure empresonat pels àrabs i fou alliberat gràcies a la intervenció dels trinitaris. El 1201 Pere de Bellvís, agraït, va fer donació als trinitaris representats per Joan de Mata d’una torre islàmica i el seu terme, que es trobava al lloc d’Avinganya, amb la finalitat que s’hi establís un convent. El 1202 es bisbe de Lleida consagrà l’església conventual del que fou el primer establiment trinitari de la península.

Avinganya
Avinganya

Avinganya
Avinganya
Avinganya
Avinganya

La casa va entrar en crisi ràpidament i fou cedida a Constança de Montcada que cap el 1250 hi va establir una comunitat trinitària femenina, alhora que convertia el lloc en panteó de la família Montcada i restant sota la protecció d’aquest llinatge. La comunitat femenina també va entrar en decadència i el 1529 va tornar a ésser un convent masculí, moment en que es van portar a terme importants obres de millora al conjunt conventual.

Avinganya
Portal de l'església

Avinganya
El portal de l'església (1898)
Avinganya
Interior de la capella

Durant la Guerra del Francès el lloc fou saquejat i posteriorment es va recuperar per un curt espai de temps, ja que el 1835, amb la desamortització va passar a mans particulars. L'edifici va quedar abandonat i fou víctima de l'espoliació i de destrosses. A final del segle XX va començar la seva recuperació i restauració.

Avinganya
Avinganya