Monestir de Valldemaria

Santa Maria de Vall de Maria / Valle Maria / Vallis Mariae

(Maçanet de la Selva, Selva)

Interior de l'església restaurada

El monestir cistercenc femení de Valldemaria fou fundat el 1146 segons estableix el document formalitzat per Berenguer de Maçanet, que va donar una església o ermita dedicada a la Mare de Déu, que era de la seva propietat, a més del territori que l’envoltava, especificant la seva voluntat d’establir-hi un monestir. En el mateix document s’esmenta a Ricsenda com la seva priora. Aquesta data reculada fa que sigui la primera casa cistercenca femenina de la Península, cal tenir en compte que el monestir de Tudela (després traslladat a Tulebras, Navarra) fou fundat l’any següent, el 1147.

Molt probablement la priora procedia de l’abadia de Nonenque (Avairon). D’altra banda també s’ha esmentat la possibilitat que una part d’aquelles primeres monges estigués formada per membres d’una comunitat eremítica que anteriorment ja hauria ocupat aquell indret. Gràcies al suport rebut de la noblesa local, aquell primer monestir es va desenvolupar de manera considerable i va permetre que aquella comunitat donés origen al monestir de Sant Feliu de Cadins, poc abans del 1169. No han estat aclarides les circumstàncies de la fundació de la nova casa i hom pensa que podria tractar-se d’una escissió de la comunitat de Valldemaria la que hauria donat impuls a la nova de Cadins. De totes maneres el monestir de Valldemaria va continuar creixent i rebent un nombre considerable de donacions que anaren incrementant el seu patrimoni.

Durant el segle XIV la casa va patir una època de decadència com a conseqüència de la situació política i econòmica general, aquesta situació va afectar fins i tot la regularitat monàstica que passava per una època de relaxament. També es troben exemples d’inseguretat, el monestir fou víctima de robatoris i, a més, hom té constància d’obscurs conflictes d’interessos. La situació no va millorar durant el segle XV, les desavinences entre Valldemaria i Cadins eren importants, més enllà de la decisió de les autoritats eclesiàstiques (a mitjan de segle) d’unir les dues cases. A començament del segle XVI les coses van empitjorar fins que el 1543 la comunitat de Valldemaria manifestava la seva voluntat de dissoldre’s i donar fi a la vida monàstica en aquest lloc, el mateix any el papa va aprovar el trasllat de la comunitat a Sant Daniel de Girona, tal com havien acordat les mateixes monges.

Mare de Déu de Valldemaria
Valldemaria

L’enfrontament entre Valldemaria i Cadins va fer que les monges decidissin allunyar-se de la casa que havien fundat i del mateix orde del Cister per acostar-se a les benedictines de Sant Daniel. El 1545 es va oficialitzar la desaparició d’aquest monestir al·legant inseguretat a causa del seu aïllament, el 1550 la unió amb Sant Daniel era ja un fet. Les benedictines de Girona gestionarien els béns de Valldemaria en nom seu fins a finals del segle XVI, després es convertiria en un mas rural que poc a poc s’aniria desvinculant de Sant Daniel. Mantindria aquesta situació fins l’actualitat. Durant el primer decenni d’aquest segle s’ha rehabilitat i restaurat l’antiga església, no hi ha restes aparents de les altres dependències que conformaven el monestir.

El lloc de Valldemaria

Santes Creus