Clarisses

Monestir de Santa Clara de Tarragona
< anterior Inici Catalunya Tarragonès Tarragona següent >

Tarragonès

Les clarisses es van establir a Tarragona cap el 1249, ocupant l'església de Santa Magdalena de Bell-lloc, antigament seu dels benedictins i que havien abandonat feia poc. Degut a les deficiències que tenia Santa Magdalena, hom va intentar sense èxit el seu trasllat a l'església de Sant Miquel de Mar (on més endavant hi anirien els caputxins). Finalment van poder bastir un nou convent més proper a la ciutat però encara fora muralla. Tot i que es desconeix la data del trasllat al nou emplaçament, sembla que el 1287 l'edifici era ja en construcció, prop de l'antic circ, en el seu extrem oriental. En aquesta època les clarisses de Tarragona van participar en la fundació de dues cases de l’orde: el monestir de la Puríssima Concepció, a València (1249) i el de Santa Clara de Ciutat de Mallorca, el 1256.

Santa Clara de Tarragona
Santa Clara, abans del seu enderroc, el 1936

Detall de Plan de Tarragone
Calbet (1643)

Detall de Vista de Tarragona (Anthonis van den Wyngaerde, 1563)
Imatge de Wikimedia Commons

En aquest nou emplaçament la casa monàstica va patir físicament els efectes de la guerra Civil Catalana, el 1462, a causa de la seva situació estratègica, el que va obligar a la seva reconstrucció no exactament en el mateix lloc. El 1578 la comunitat fou reformada amb l’arribada de monges del monestir de Castelló d’Empúries. El 1622 les monges de Tarragona participaren en la repoblació del monestir de Santa Clara de Balaguer. Els infortunis del monestir a causa de la guerra foren freqüents: les guerres dels Segadors, Successió i del Francès el van afectar amb més o menys intensitat. Malgrat els entrebancs, la casa va mantenir la seva activitat durant el segle XIX, el lloc era encara ocupat el 1936 quan el convent fou incendiat i la comunitat es va dispersar. Un cop acabada la guerra les clarisses van vendre el solar i edificaren un nou edifici que van ocupar fins que la comunitat es va unir amb la de la Divina Providència de Reus, fundat el 1861, lloc on es van traslladar.

Carrer de Santa Clara, on es trobava el monestir

Plànol de Tarragona de l'any 1900 amb el monestir