Templers

Sots-comanda de Gandesa
< anterior Inici Catalunya Terra Alta Gandesa següent >

Terra Alta

Gandesa fou colonitzada pels templers seguint el projecte de repoblació del terme del castell de Miravet afavorint l’establiment de la població al seu voltant. Els templers havien rebut de Ramon Berenguer IV el castell de Gandesa, documentat des del 1153. La sots-comanda de Gandesa s'instaurà en aquest lloc cap al 1280 i no va tenir gaire vitalitat. Els templers van començar la construcció d’un nou castell a començament del segle XIV.

Comanda de Gandesa / Castell
Castell de Gandesa

Castell de Gandesa
Castell de Gandesa (1988)

El 1317, després de l’abolició del Temple, el lloc va passar als hospitalers, amb dependència de la castellania d’Amposta. El castell convent fou destruït en diversos episodis bèl·lics entre els segles XVII i XIX. A partir del 1841 fou destinat a presó, d'aquí el seu nom actual. Del castell no en resta gairebé res, només un edifici auxiliar conegut com “la Presó” a causa de la seva darrera utilització.

Castell de Gandesa

L’església parroquial de l’Assumpció fou construïda a iniciativa dels templers, senyors de Gandesa. Tot i que l’edifici fou ampliat i reformat considerablement, encara conserva una notable portada decorada de la seva primera època, el segle XIII.

Escut de Gandesa

Assumpció de Gandesa