Templers
Comanda d'Horta de Sant Joan
< anterior Inici Catalunya Terra Alta Horta de Sant Joan següent >

Terra Alta

Aquest lloc fou conquerit als musulmans el 1153 i els Montcada en van prendre la possessió, tot i que la senyoria pertanyia al rei Alfons el Cast. Aquest, el 1165 va atorgar carta de població, però el 1174 ho va donar als templers i vuit anys més tard Ramon de Montcada va fer el mateix amb la seva part, assumint el Temple el ple domini del lloc. El mestre provincial atorgà una nova carta de població el 1192. El primer comanador d’Horta és esmentat el 1193, i el 1236 la comanda esdevé autònoma deixant de dependre orgànicament de la de Miravet. A començament del segle XIV, quan foren suprimits els templers, la comanda va passar a mans dels hospitalers, dins la castellania d'Amposta.

Horta de Sant Joan
Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan
Horta de Sant Joan
Horta de Sant Joan
Plaça d'Horta de Sant Joan (1988)

La comanda d’Horta hauria de tenir el seu centre en el castell, ara pràcticament desaparegut tot i que el traçat dels carrers de la part altra de la vila conserva el seu aspecte medieval. Tradicionalment s’admet que el convent dels Àngels (o Sant Salvador d’Horta) té el seu origen en una capella d’època templera i que hi mantenien un priorat, després el lloc va passar a mans dels hospitalers i més endavant el van ocupar els franciscans.

Horta de Sant Joan. Església
Església de Sant Joan, Horte

També és d’origen templer l’església parroquial de Sant Joan, al centre de la vila i reedificada entre els segles XIII i XIV; és de nau única i amb un absis que caracteritza la vila. També cal esmentar la torre del Prior (o de Galindo), apartada de la població, prop del convent dels Àngels. Aquest lloc fortificat seria el centre d’una explotació agrícola de les èpoques templera i hospitalera.

Sant Salvador d'Horta
Interior de Sant Salvador d'Horta