Eremites
Cistercencs
Priorat de Santa Maria del Tallat
< anterior Inici Catalunya Urgell Vallbona de les Monges següent >

Urgell

En aquest lloc, on hi havia una antiga torre de defensa o fortalesa, al segle XII s’hi van establir alguns ermitans vinculats a la personalitat de Ramon de Vallbona qui va impulsar la creació d'ermitoris a la comarca. Entre els anys 1352 i 1372 s’hi va aixecar una església. Era un lloc de devoció popular on es venerava una imatge de la Mare de Déu, trobada el 1475. El 1505 Ferran el Catòlic va impulsar la fundació d’un priorat del monestir de Poblet, cosa que es va fer realitat el 1509, data en que l’abat en va prendre possessió. Poblet hi va mantenir una comunitat reduïda fins el 1822, quan aquesta va deixar el Tallat, traslladant la imatge a Rocallaura. Després de la desamortització va caure en ruïna perdent el claustre i altres elements arquitectònics que en formaven part, el gruix dels quals es va traslladar al castell de Santa Florentina de Canet de Mar. S’ha restaurat en els darrers anys.

El Tallat
El Tallat

El Tallat
El Tallat
El Tallat
El Tallat

El Tallat
Pati del Tallat
El Tallat
El Tallat

El Tallat
El Tallat (1901)
Publicada a Los religiosos en Cataluña durante la primera mitad del siglo XIX

El Tallat
El Tallat

El Tallat
El Tallat
El Tallat
El Tallat
El Tallat
Església del santuari

El Tallat
Llosa sepulcral a l'església
El Tallat
El Tallat (1929)

El castell de Santa Florentina de Canet de Mar

El castell de Santa Florentina és una domus d'origen medieval, que es va modificar i ampliar en diverses ocasions. A cavall dels segles XIX i XX l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner hi va afegir un cos nou al voltant d'un pati, on va aprofitar les restes arquitectòniques procedents del Tallat, especialment la galeria d'arcs del claustre.

Santa Florentina
El claustre al castell de Santa Florentina