Templers

Comanda de Palau-solità
< anterior Inici Catalunya Vallès Occidental Palau de Plegamans següent >

Vallès Occidental

La comanda de Palau-solità es va constituir entre els anys 1140 i 1160, el seu primer comanador conegut és Berenguer de Santvicenç, també al cap de la comanda templera de Barcelona. Abans d’establir-se a Palau-solità, el Temple ja havia fundat una església i un centre administratiu a Sant Martí (Collsabadell, Llinars del Vallès) que més endavant va traslladar a Palau-solità, lloc que reunia millors condicions. Va arribar a tenir molta importància i els seus béns foren considerables.

Palau-Solità
Santa Magdalena de Palau-solità

Palau-Solità

Palau-Solità

El seu lligam amb la casa de Barcelona era evident i hom les considera com un únic establiment. El 1317, quan fou suprimit l’orde del Temple, el lloc de Palau-solità va passar a mans dels hospitalers però la seu de la comanda ja s’havia traslladat a Barcelona, cap el 1280. La capella de l’establiment templer s’esmenta sota l’advocació de Sant Joan, el Sant Sepulcre i, a partir del 1581, de Santa Magdalena. Actualment al lloc hi ha restes de fortificacions i de la capella de Santa Magdalena.

Palau-Solità
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1925)