Benedictins Monestir de Sant Miquel del Fai
< anterior Inici Catalunya Vallès Oriental Bigues i Riells següent >

< monestirs imprescindibles... >

En aquest indret existia des d’antic una església dedicada a Sant Miquel. L’any 997 el lloc, amb l’església, fou cedit pels comtes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda de CarcassonaErmessenda de Carcassona
Comtessa de Barcelona, Girona i Osona
(c975-1058)

Filla de Roger I de Carcassona, muller de Ramon Borrell I de Barcelona, a la mort d’aquest (1017) fou regent del seu fill Berenguer Ramon I, fins el 1023. El 1035, quan aquest va morir, fou regent del seu nét Ramon Berenguer I fins el 1039. Va tenir una vida política molt activa i es va relacionar amb les grans personalitats de la seva època. En la seva qualitat de comtessa, va participar també en nombrosos esdeveniments de caire religiós

Sepulcre i jacent de la comtessa Ermessenda
Catedral de Girona
a Gombau de Besora, senyor del proper castell de Montbui. Aquest personatge hi va fundar el monestir, del que ja consta la seva existència el 1006. El mateix fundador va proveir el nou monestir amb importants béns i drets per assegurar la seva subsistència.

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai

El mateix fundador va cedir més tard el monestir de Sant Miquel a Sant Víctor de Marsella (1042), passant des d’aquell moment a ser un priorat depenent de l’abadia provençal. Era una establiment de reduïdes dimensions i en el segle XV nomes tenia un o dos monjos, a més tenien cura de la propera església de Sant Martí, fora del recinte monàstic.

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai

El 1567 es va secularitzar i el lloc va passar a mans de la seu de Girona que en va tenir cura i va mantenir el priorat, al menys de manera nominal fins el 1832. A finals del segle XVI es va fer el camí que porta a la balma on es troba el monestir, que fins aquell moment tenia un accés difícil. Fou expropiat el 1835 i va passar a mans de particulars. Modernament el lloc es va convertir en una atracció turística, basada en la seva situació en un paratge singular.

Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai