Caputxins

Convent dels Caputxins de Sant Celoni
< anterior Inici Catalunya Vallès Oriental Sant Celoni següent >

Vallès Oriental

Sant Celoni és un dels indrets de Catalunya on està documentat el pas de San Francesc, entre 1212-1214. Fou gràcies a la intervenció del rector de la localitat que tenia un nebot caputxí, que la vila de Sant Celoni va oferir a aquest orde una casa i capella situades dalt d’un turó proper. Aquest rector obtingué el vist-i-plau tant dels caputxins com de la vila. La fundació es va oficialitzar en el capítol provincial de 1582 i el mateix any van arribar els primers frares. El lloc és conegut com el Puig de la Mare de Déu de Bellver.

Caputxins de Sant Celoni
Ruïnes de l'església dels caputxins, el 1872
Dibuix publicat per Gaietà Barraquer a Las casas de religiosos en Cataluña...

El convent de Sant Celoni en el mapa titulat
(1649)

La Mare de Déu de Bellver

A iniciativa del baró de Llinars i del senyor del castell de Palautordera, que havien demanat el trasllat del convent a un lloc més apropat a la vila, el capítol de 1614 va acordar bastir el nou el convent en uns terrenys que els foren cedits pels mateixos promotors, a més de comprometre’s a finançar part de l’obra. La primera pedra es va posar el 1616 i l’església es va poder beneir el 1618, deixant-la sota l’advocació de la Visitació. També van traslladar la imatge de la Mare de Déu de Bellver al nou emplaçament. Entre el 1821 i 1827 la comunitat caputxina de Granollers va unir-se amb aquesta, el convent perdurà fins l’exclaustració de 1835. Després fou enderrocat i en el seu lloc es va bastir el cementiri municipal. Al lloc del Turó del Puig es conserva una capella amb un obelisc moderns (segle XX).

La capella moderna al Puig