Comanda de Sant Celoni
< anterior Inici Catalunya Vallès Oriental Sant Celoni següent >

Vallès Oriental

El 1151 la vila de Sant Celoni fou cedida als hospitalers com a conseqüència d’un testament, això va donar peu a un litigi amb el germanastre del testador, que no es va resoldre fins el 1157 amb una sentència de la cort de Ramon Berenguer IV. De totes maneres les diferències entre ells es va allargar encara molt en el temps, fins una nova sentència dictada el 1278. La casa hospitalera estava situada dins dels murs de la vila de Sant Celoni i s’hauria fundat a mitjan del segle XII, primer com a casa depenent de la castellania d’Amposta i a partir del 1277 com una comanda independent, que gràcies a la riquesa comercial de Sant Celoni, esdevingué un centre d’importància.

Sant Celoni
El recinte murallat de Sant Celoni
Detall de St Salony (S de Beaulieu, 1668)

Sant Ponç
L'antiga església de Sant Nicolau, ara Sant Ponç

Sant Ponç

El lloc fou venut el 1405 als Cabrera, moment en que va desaparèixer aquesta casa. Dels edificis de la comanda que es trobava dins el cos murallat no hi ha restes aparents. Hom creu que els hospitalers van mantenir un hospital de leprosos extramurs, que s’hauria fundat a mitjan segle XII. Tenia una capella dedicada a Sant Nicolau. Aquesta església és la que ara és coneguda amb l’advocació de Sant Ponç.

Sant Ponç