Monestirs
Monestirs d'Occitània
Canònica de Sant Líser
Cathédrale de Saint-Lizier
< anterior Inici França Occitània Arieja

següent >

castellano
contacte

Arieja

El bisbat

L’actual lloc de Sant Líser (Saint Lizier), fou seu del bisbat de Coserans des del segle V, amb sant Valeri com a primer bisbe. La seu episcopal és esmentada en el concili d’Agde, el 506, quan era bisbe Glycerius, considerat més endavant sant amb el nom de Líser i a qui es va dedicar la catedral i la pròpia població. El poder episcopal entrà en rivalitat amb el comtat de Comenge, de manera que el 1120 Bernat IV de Comenge va llençar un atac i destruir el lloc.

Sant Líser
Catedral de Sant Líser


Canonges
 

Sant Líser
Interior de l'església

Sant Líser
Les pintures murals de l'absis


Els canonges

El bisbat tenia dues seus, la catedral de Sant Líser i Nostra Senyora de la Seu, amb un únic bisbe. Cada una d’elles tenia la seva pròpia canònica, però des del 1360 es van fusionar els dos capítols en un.

Amb la Revolució fou suprimit el bisbat i el palau episcopal s’utilitzà com hospital psiquiàtric, fins el 1969.

 

Sant Líser
El claustre i campanar

Sant Líser
Claustre


Els edifics

La catedral de Sant Líser és a la part baixa de la població. Més amunt es troba el Palau Episcopal i Nostra Senyora de la Seu.

Sant Líser és un edifici bàsicament romànic, de nau única amb transsepte, on s’obren l’absis central i dues absidioles. Aquesta capçalera és bàsicament romànica i el creuer és el producte d’una modificació del segle XIII, igual que el campanar de tipus tolosà, bastit amb totxo. Els absis presenten exteriorment carreus reaprofitats de construccions d’època romana.

Sant Líser
Capitell del claustre

Sant Líser
Capitell del claustre


El claustre

Es conserva un claustre de dos pisos, l’inferior romànic i el superior del segle XVI. El primer caldria situar-lo a la segona meitat del segle XII.

Sant Líser
Capitell del claustre

Sant Líser
Capitell del claustre


Les pintures murals

L’absis central és decorat interiorment amb pintures murals, distribuïdes entre les columnes adossades als murs. Al registre superior hom troba un seguit de personatges, els apòstols. A la part baixa i més deteriorades hi ha escenes diverses, les més completes ens mostren l’Anunciació i la Visitació. Són obra d’un artista desconegut, proper al Mestre de Pedret. Les pintures foren donades per Llúcia de la Marca (segle XII), esposa d’Artau I de Pallars Sobirà, i estarien situades cronològicament a començament del segle XII.

Sant Líser
Decoració mural

Sant Líser
Decoració mural


Bibliografia
- Marcel Durliat. Pyrénées romanes. Zodiaque. La Pierre-qui-Vire, 1969
- Jean-Pierre Bareille i altres. Saint-Lizier en Couserans. Syndicat d’Initiative de Saint-Lizier. Saint Lizier, 1991
 

Situació:

Al centre de Sant Líser (Arieja)

Baldiri B. - Agost de 2009 / Actualitzat març de 2013