Hospitalers Comanda de Sant Valentí de les Cabanyes
< anterior Inici Catalunya Alt Penedès Les Cabanyes / Vilafranca del Penedès següent >

Alt Penedès

L’església de Sant Valentí de les Cabanyes és coneguda des de mitjan segle XI. Tot i que hom sospita de l’existència d’una comanda hospitalera en aquest lloc a començament del segle XII, no és fins l’any 1162 que comença a figurar el càrrec de comanador d’aquesta casa. La comanda va créixer amb les donacions, aconseguint un important i extens patrimoni en el Penedès.

Sant Valentí de les Cabanyes

A començament del segle XIV els hospitalers van demanar el seu trasllat des de Sant Valentí de les Cabanyes a Vilafranca on van comprar els terrenys que li calien per aixecar el convent, la capella i el fossar. Uns cop efectuat el trasllat (el 1306), els hospitalers van mantenir la propietat de Sant Valentí, on encara es conserva la capella hospitalera. A Vilafranca es conserva l’església de Sant Joan, aixecada durant el segle XIV sobre una església anterior, també propietat de l’Hospital, el convent fou enderrocat l’any 1845.

Sant Valentí de les Cabanyes, abans de la restauració (1999)

Sant Joan de Vilafranca