Convent de la Santíssima Trinitat de Vilafranca

Hospital del Sant Esperit / Trinitaris de Vilafranca

(Vilafranca del Penedès, Alt Penedès)

La Trinitat de Vilafranca
Claustre

Tradicionalment s’ha dit que el primer establiment trinitari a Vilafranca tingué com escenari la capella de Sant Hilari, a les rodalies de la ciutat, històricament sabem que s'establiren a Vilafranca en la primera meitat del segle XIV. El bisbe de Barcelona Ponç de Gualba (1303-1334) els va autoritzar la construcció d’un hospital que van dedicar a Santa Maria. Paral·lelament a finals del segle XIV es fundava l’hospital del Sant Esperit, al carrer de la Font, on es traslladarien més endavant.

A mitjans del segle XV van començar la construcció d’un nou convent a la plaça de l’Oli on utilitzaven una antiga capella dedicada a la Mare de Déu del Remei. El 1566 van obtenir la propietat de l’hospital del Sant Esperit i s’hi van traslladar, deixant l’antic convent a l’actual plaça de Jaume I que va passar a mans de la Universitat de Vilafranca, l’església del Remei va canviar l’advocació per la de Sant Pelegrí. El 1582 es va posar la primera pedra del nou convent que s’havia d’aixecar a l'antic hospital del Sant Esperit. Després de l’obra de l’església, a partir de mitjan del segle XVII va començar la construcció del claustre i de les altres dependències conventuals, obres que es van desenvolupar fins ben entrat el segle XVIII. Durant la guerra del Francès, el convent fou ocupat i es va utilitzar temporalment d’hospital, més greus foren les conseqüències del Trienni Liberal (1821-1823) quan va quedar abandonat temporalment.

La recuperació de l’activitat conventual dels trinitaris fou curta, va quedar truncada definitivament el 1835 arran de la desamortització. Malgrat les destrosses i patir les conseqüències d’un incendi el 1838 l’església va poder recuperar el culte, la resta de dependències es van conservar gràcies a la seva reutilització, una part com escola pública mentre que l’altra es va destinar als serveis de la nova parròquia que es va instaurar el 1868. El lloc, especialment l’església, va tornar a quedar afectat arran de la guerra Civil, durant la segona meitat del segle XX es van portar a terme obres de recuperació i restauració que en els darrers anys han arribat al claustre. El conjunt té adossada la capella del Remei (s XVII) potser l’antiga capella de l’hospital del Sant Esperit.

Portada de la capella del Remei
Retaule major, desaparegut