Castella i Lleó
Monestir de San Pedro de Arlanza
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Burgos següent >

Burgos

Una llegenda ens explica l’origen fabulós del monestir. Segons això, fou el mateix comte Ferran González qui perseguia un senglar en el decurs d’una cacera i el va seguir fins una cova (en el lloc conegut després com San Pedro el Viejo) on l’animal es va amagar. Quan hi va entrar ell, es va trobar amb tres ermitans (Pelayo, Arsenio i Silvano) que li van vaticinar un futur esplendorós.

San Pedro de Arlanza
Ruïnes del monestir

Façana
Ferran González, sobre la porta

Per altra banda les fonts documentals tampoc són gaire fiables en aquest sentit, com passa sovint. Aquestes insisteixen amb una fundació de la ma de Ferran González o del comte Gonzalo Téllez i posen la data del 912, el que faria més factible la segona versió. En aquella fundació s’hauria establert que els monjos del cenobi seguirien la regla de sant Benet. El monestir conservava les tombes de Ferran González i de la seva esposa Sança de Pamplona, les que més endavant es portarien a la col·legiata de Covarrubias.

El primer claustre

El ex monasterio de San Pedro de Arlanza (Burgos)
La Ilustración Española y Americana, núm. XXVIII (1887)

El primer claustre
El primer claustre

El monestir va gaudir de la protecció dels monarques castellans que li van procurar els mitjans de subsistència necessaris per permetre el seu desenvolupament. En aquest sentit cal esmentar que també tenia molts altres petits cenobis que hi depenien. Un dels seus abats, Garcia (?-1073), fou venerat al monestir com sant; també es veneraven els ermitans de la llegenda fundacional.

Torre del Tesoro i sala capitular
Escut del monestir

Segon claustre
Segon claustre
Escut del monestir

Fou un establiment important i les restes que encara es conserven dels seus edificis ho demostra, tot i l’estat d’abandó que va patir i de ruïna actual. Hi ha constància que el 1769 el monestir tenia menys de vint-i-cinc monjos, quan anteriorment aquest nombre devia ser molt més important. El lloc es va clausurar el 1841, amb la desamortització, va quedar abandonat i fou víctima de saquejos. Es va incendiar el 1894. Es conserven elements procedents d’aquí en llocs ben diversos: pintures murals al Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Metropolitan Museum i el Fogg Art Museum; una de les portes de l’església al Museo Arqueológico Nacional de Madrid; la Virgen de las Batallas al Museo de Burgos; sepulcres a Covarrubias i la Catedral de Burgos...

Ruïnes de l'església
Capçalera de l'església