Convent del Carme de València

Carmelites de València

(València, València)

El Carme de València

El convent carmelità de València es va establir a la ciutat en el darrer quart del segle XIII, en l'espai situat entre la muralla musulmana i la medieval, en el raval de Roteros, ara districte del Carme de la ciutat que havia estat ocupada el 1238 per Jaume I. La data de fundació no es pot precisar, el 1281 Pere el Gran, va autoritzar els carmelites a adquirir els terrenys on s'havia d'aixecar la nova casa, l'arribada d’aquests s'hauria fet poc abans.

Portada barroca de l'església

La compra de diferents propietats s'hauria anat fent en els anys següents, el 1292 el gruix de la construcció ja estaria acabada, però es va anar ampliant durant el segle XIV, època en què es va aixecar bona part del claustre gòtic. La primera església es va consagrar el 1343 i es va refer a partir de la segona meitat del segle XVI i al segle següent es feia la grandiosa portada barroca. Durant el segle XVI s'havia aixecat un segon claustre, renaixentista. La casa conventual fou suprimida el 1835 amb la desamortització, el 1839 va servir de seu d'un museu d'art, que, a la llarga, esdevindria l'actual Museu de Belles Arts de València que des del 1939 ocupa l'antic col·legi de Sant Pius V. El convent del Carme ha estat restaurat des del 1980 i ara és la seu del Centre del Carme Cultura Contemporània, vinculat al museu. L'església del Carme va recuperar el culte el 1842, com a parròquia, amb l'advocació de la Santa Creu.

El convent a tocar de la muralla
Dibuix d'Anton Van der Wyngaerde (1563)