Abadia de Baume-les-Dames
Abbaye de Baume-les-Dames / Palma

Doubs següent >

Doubs

Una llegenda tardana vol situar la fundació d’aquest monestir de benedictines en una data molt reculada relacionant-la amb el bisbe màrtir Germà de Besançon, personatge que hom situa en el segle III o en el IV, les relíquies del qual es veneraven en aquest lloc. No hi ha dubte que aquesta narració fou construïda per donar més prestigi a la casa, fins i tot s’ha especulat que el sant Germà venerat a Baume sigui Germà de Grandval (o de Trèveris) format al monestir de Luxeuil (Alt Saona) i fundador del l’abadia de Moutier-Grandval (Suïssa) que va morir l’any 675. La narració continua dient que aquell primer monestir de Baume va quedar destruït i més endavant fou restaurat gràcies a la intervenció del rei merovingi Guntram (s VI). Aquesta abadia figura també a la narració de la vida de santa Otília d’Alsàcia (c662-c720) com a lloc on fou batejada i on, miraculosament, va quedar curada de la ceguesa, però aquesta relació entre santa Otília i Baume tampoc pot ser considerada com a verdadera.

Baume-les-Dames

Benedictines

Baume-les-Dames

Baume-les-Dames

Una crònica explica també que l’abadia fou fundada l’any 763 pel dux Garnerus (Garnier) personatge del que es conservava la seva sepultura a l’església del monestir, ara perduda però que és coneguda per un dibuix. A començament del segle IX hi ha referències del monestir de Baume, tot i que pot haver dubtes entre aquest monestir i el de Baume-les-Messieurs (Jura). Al segle XI era una casa amb molta influència, el 1034 va mantenir un litigi amb l’abadia de Cluny (Saona i Loira). El 1143 l’abadessa de Baume va aconseguir dels papes Innocenci II i Luci II documents amb la confirmació dels béns del monestir. A finals del segle XII Frederic I Barba-roja li atorgava privilegis.

Ja al segle XV va patir directament els efectes de les guerres que afectaven la regió i més endavant la decadència va portar a la pèrdua de la regularitat dins el claustre, cal fer esment que ja al segle XIII no es practicava la clausura i les monges gaudien de molta llibertat. El 1571 el papa Pius V va intervenir per portar endavant la reforma que va encapçalar l’abadessa Jeanne de Rye. Encara al segle XVII va patir una ocupació militar que va ocasionar a fugida temporal de la comunitat. Va mantenir-se en activitat fins la Revolució, el 1791 el monestir fou clausurat. L’església es va aixecar en el segle XI o XII però al segle XVI es va modificar profundament i el 1738 començava la construcció d’una de nova que encara no s’havia acabat quan va arribar la Revolució, des del 1811 és de propietat municipal.

Otília
Bateig de santa Otília