Cel·la de Santa Maria de Colomers
< anterior Inici Catalunya Baix Empordà Colomers següent >

Baix Empordà

El lloc i cel·la monàstica de Colomers es troba esmentat per primer cop el 844 en un precepte de Carles el Calb (843-877) a favor del monestir de Sant Medir (Gironès), d’on depenia. Quan el monestir de Sant Medir es va traslladar a Santa Maria d’Amer, entre els anys 935 i 940, el lloc de Colomers va quedar vinculat a Amer, potser ja com església parroquial, sense comunitat. Una butlla del papa Climent III (1187) l’esmenta com església depenent d’Amer. L’any 1210 aquesta abadia es va fer amb la jurisdicció del lloc, comprant-la al comte Hug IV d’Empúries. Al costat de l’església actual es troba l’edifici conegut encara com castell o abadia, possiblement per tractar-se del casal dels abats d’Amer, senyors del lloc.

Colomers
Colomers

Colomers
Santa Maria de Colomers

Colomers
L'abadia i absis de l'església

L’església actual de Santa Maria és una construcció dels segles XI i XII, molt modificada sobretot per la seva fortificació que va canviar l’aspecte de l’absis, donant-li l’aparença de torre de defensa, amb les seves espitlleres.

Colomers
Absis fortificat de l'església