Catalunya
Retaule del Corpus Christi
Vallbona de les Monges
< retorn al monestir

Monestir

Es tracta de dues peces procedents de la capella del Corpus Chisti del monestir de Vallbona de les Monges. El seu autor és conegut com Mestre de Vallbona de les Monges, que s'ha volgut identificar amb Guillem Seguer. La capella fou creada per Berenguera d'Anglesola a la primera meitat del segle XIV.

Hom desconeix la situació de les dues taules, generalment es pensa que una devia trobar-se a l'altar (retaule) i la segona, centrada per la Mare de Déu, davant l'altar (frontal). Hi ha qui pensa que les dues peces podrien estar adossades, formant un retaule amb dues cares.

Retaule de Vallbona de les Monges
Retaule del Corpus Christi (1335-45?)
Mestre de Vallbona de les Monges (Guillem Seguer ?)
MNAC - Barcelona

Cos central: La Trinitat sobre un tabernacle, envoltat de la Mare de Déu, Joan Evangelista i àngels.

MNAC - Barcelona

1 – Processó de Corpus Christi.

2 – Robatori d’una hòstia. Aquesta escena mostra el robatori d’una hòstia per part d’una dona que volia fer un encanteri per recuperar el seu amant. Quan va treure l’hòstia per portar endavant l’acció, aquesta va començar a sagnar... es va penedir de la seva acció i es va fer monja.

3 – Elevació de l’hòstia, potser la Missa de Sant Gregori.

MNAC - Barcelona

4 – Administració del viàtic. Representa l’episodi d’un devot que estava a punt de morir i no podia retenir cap aliment. Quan li van portar el viàtic, el malalt va demanar al sacerdot que li fes la senyal de la creu amb l’hòstia, que miraculosament va penetrar al cos del malalt, que va morir i la seva ànima va pujar al cel.

5 – Comunió d’un personatge indigne. Quan el sacerdot li acosta l’hòstia, es fa aparent el diable que acompanya el pecador.

6 – Miracle de l’eucaristia. La Mare de Déu s’apareix a un sacerdot que dubtava.

MNAC - Barcelona

7 – Un ase s’agenolla davant un sant que porta una sagrada forma. Escena protagonitzada per diversos sants.

8 – Sant sopar.

MNAC - Barcelona

9 – Un jueu condemnat a la foguera rep l’hòstia d’un dominic.

10 – Profanació de l’hòstia. Uns jueus claven un ganivet a una hòstia, que sagna miraculosament.

11 – Profanació de l’hòstia. Uns jueus claven una llança a una hòstia de manera anàloga a l’episodi anterior.

Frontal del Corpus Christi (1335-1345?)

MNAC - Barcelona

Frontal del Corpus Christi
Cos central: Mare de Déu amb el Nen

MNAC - Barcelona

MNAC - Barcelona

1, 2 i 3 – Un jueu intenta profanar l’hòstia posant-la amb aigua bullint. Una dona pietosa s’adona del fet i recupera la sagrada forma i la porta a l’església per exposar-la a l’altar.

MNAC - Barcelona

7 – Miracle de l’hòstia que fuig de les mans del sacerdot quan aquest pretén administrar la comunió a una jove indigna.

8 – Un jueu convertit rep la comunió d’un clergue.

9 – Bateig del jueu convers.

MNAC - Barcelona

4 – El jueu de l’episodi anterior i la seva esposa cremats a la foguera en presència d’altres jueus.

5 – Mort de la dona pietosa que va recuperar l’hòstia, entre sants.

6 – Epifania relacionada amb el compartiment central.