Comanda de Vallmoll
< anterior Inici Catalunya Alt Camp Puigpelat següent >

Alt Camp

La primera notícia de l’existència d’una casa santjoanista en aquest lloc és del 1181, després d’un plet entre l’orde de l’Hospital i el bisbat de Tarragona. El nom de Vallmoll ha portat confusió a l’hora de localitzar la seu de la comanda, tot i que tradicionalment hom suposava que la casa es trobava a la vila de Vallmoll, cal situar aquesta al lloc de l’Hospitalet que formava part dels territoris del castell de Vallmoll. En aquest lloc de l’Hospitalet es trobava la seu de la comanda, un centre agropecuari i també amb una capella dedicada a la Mare de Déu de la Llet, que va esdevenir un lloc de devoció popular. A causa de trobar-se dintre dels territoris de la baronia de Vallmoll, els conflictes jurisdiccionals entre els dos estaments van sovintejar i es van allargar fins l’època moderna. Al segle XV i a causa de la seva poca vitalitat la casa de Vallmoll es va fusionar amb la de Selma. L’any 1920 es va enderrocar totalment el convent i santuari de la Mare de Déu de la Llet.

Vallmoll
El santuari dibuixat poc abans de la seva destrucció