Templers

Sots-comanda del Rourell
< anterior Inici Catalunya Alt Camp la Masó següent >

Alt Camp

Aquesta casa templera té el seu origen en el mas, o més aviat territori de Bellestar que Berenguer de Molnells va donar al Temple l’any 1160 amb motiu del seu ingrés a l’orde. Els templers van ampliar la donació inicial de manera que 1181 ja es pot parlar d’una sots-comanda organitzada en el territori i depenent de la comada de Barberà. El nom de Bellestar es va canviar pel de Rourell. Hom ha identificat la seu de la comanda (la casa o “mesó”) a l’actual lloc de la Masó i no pas al Rourell, que es troba a migdia d’aquell. Aquesta sots-preceptoria no va tenir molta durada i el 1248 els templers la van vendre i a causa d’això no va tenir continuïtat ni passar a l’orde de l’hospital, motiu pel qual ha estat objecte de discussió fins i tot la seva localització. A llevant de la Masó es troba el Molí de la Selva que s’ha considerat d’origen templer, hom suposa també que l'origen de l'actual santuari de Paretdelgada caldria relacionar-lo amb aquesta casa.

La Mesó / Rourell
La Masó, on hom suposa que es va establir la seu de la sots-comanda