Cartoixa d'Aula Dei

Santa María de Aula Dei

(Saragossa, Saragossa)

Cartoixa d'Aula Dei
Cartoixa d'Aula Dei

Aquesta cartoixa va néixer a conseqüència del trasllat de la comunitat cartoixana de Nuestra Señora de las Fuentes (Osca) que passava per una època de dificultats a causa de la seva situació en un indret poc apropiat. En aquest sentit, en el Capítol General de l’any 1559 es va aconsellar la recerca d’un nou emplaçament.

Cartoixa d'Aula Dei
Cartoixa d'Aula Dei

Prop de Saragossa van trobar un lloc més idoni i gràcies al suport de l'arquebisbe d’aquesta diòcesi, Hernando de Aragón (1498-1575), un personatge de la noblesa i molt influent es va impulsar aquell canvi, efectuat l'any 1563. Els monjos van ocupar unes construccions preexistents i el 1564 van començar les obres de la nova cartoixa, que ja van poder ocupar el 1567. Hernando de Aragón va ajudar econòmicament l'empresa amb béns i drets, fins aconseguir que Aula Dei esdevingués un important i poderós establiment cartoixà. La prosperitat de la casa va permetre que durant la segona meitat del segle XVIII es poguessin millorar les dependències, moment (1774) en què Francisco de Goya va intervenir en la seva decoració mural.

Tot això va quedar truncat a causa de la guerra del Francès que va afectar particularment aquestes terres; la cartoixa fou ocupada per les tropes i convertida en caserna, els monjos desallotjats no hi van poder tornar fins al 1814. També va patir els efectes del Trienni Liberal, amb una exclaustració temporal entre els anys 1820 i 1823. El 1835, el lloc fou clausurat a causa de la desamortització i va passar a mans particulars, fou transformat per instal·lar-hi una indústria tèxtil, però es van respectar les construccions. En aquesta ocasió, els cartoixans procedents de Valbonne (Gard) van poder adquirir el lloc el 1901 i recomençar la vida contemplativa en aquest indret, on es van estar fins al 2011. El 2012 va arribar una comunitat de Chemin Neuf, que es va fer càrrec de la cartoixa i del seu manteniment.

Cartoixa d'Aula Dei
Cartoixa d'Aula Dei