Monestir de Rueda
< anterior Inici Espanya Aragó Saragossa següent >

Saragossa

El monestir cistercenc de Nuestra Señora de Rueda té el seu origen a l’abadia francesa de Planselve (Notre-Dame de Gimont, Migdia-Pirineus) que el 1152 va establir una casa al lloc de Nuestra Señora de Salz, al nord de Saragossa. Més endavant, el 1166, aquella comunitat es va traslladar a un lloc més proper a la ciutat, a la nova casa de Nuestra Señora de la Juncería. Aquell monestir es va anar desenvolupant i creixent i va rebre diverses donacions, entre les quals el lloc d’Escatrón, a la riba de l’Ebre, donat per Alfons el Cast l’any 1182. Els monjos de la Juncería volgueren traslladar-se a Escatrón i amb aquest objectiu s’hi van traslladar, intal·lant-se de manera provisional mentre edificaven la nova casa, el 1202 la comunitat es va establir a Rueda, fundant de fet el monestir.

Rueda
Monestir de Rueda

Cistercencs

Rueda

Rueda
Claustre

En aquest nou lloc el monestir va tenir un desenvolupament important gràcies a les donacions reials, especialment a l’època de Jaume I. En el segle XIII va arribar el moment de la seva màxima esplendor. Però a finals del segle XIV el lloc va començar a patir un període de decadència, a que no acabaria fins mitjan segle XVI quan va tornar a gaudir de certa estabilitat, el que li va permetre emprendre noves i importants obres de construcció.

Rueda
Monestir de Rueda

La vida monàstica a Rueda va seguir fins el segle XIX quan va patir una sèrie d’infortunis, comuns a gairebé tots els monestirs de l’època: la Guerra del Francès, l’exclaustració temporal durant el Trienni Liberal (1820-23) i l’exclaustració definitiva el 1835, quan l’establiment fou tancat i els seus béns posats a la venda. Part del conjunt monàstic va esdevenir propietat particular fins que el 1990 el lloc fou adquirit per la Diputació General d’Aragó, que l’any 1998 va fer-se amb la propietat dels edificis medievals, en poder de l’Estat fins aquell moment. Actualment, un cop restaurat, una part del monestir s’ha adaptat com establiment hoteler.

Rueda
Monestir de Rueda