Galícia
Monestir de Santa María de Armenteira
< anterior Inici Espanya Galícia Pontevedra següent >

Pontevedra

La primera notícia coneguda d’aquest monestir és una donació efectuada al seu favor datada el 1151, en aquell acte hi va intervenir per part d’Armenteira el seu abat Ero, que hom ha considerat el fundador del monestir i venerat com a sant. Tot i que inicialment alguns documents esmenten que seguia la regla de Sant Benet, fou un monestir cistercenc potser des del 1162 i ja amb seguretat el 1190. Després d’un llarg període de decadència, les coses es van poder redreçar i des del 1523 va entrar a formar part de la Congregació Cistercenca de Castella, el que li va retornar l’estabilitat i permetre emprendre obres de construcció (segles XVII i XVIII).

La desamortització va significar el final de la vida monàstica masculina a Armenteira, els monjos es van dispersar i el lloc fou espoliat. La casa va quedar abandonada fins que el 1989 s’hi va establir una nova comunitat cistercenca femenina.

Santa María de Armenteira
Armenteira