Navarra
Monestir de Santa María d'Iranzu
< anterior Inici Espanya Navarra següent >

Navarra

Antecedents

A la vall d’Iranzu existia, documentada des d’inicis del segle XI, una església, centre d’una petita comunitat monàstica sota d’advocació de sant Adrià.

Fundació cistercenca

El monestir cistercenc d’Iranzu (o Irantzu) fou fundat com a resultat la donació d’aquest apartat lloc, que va fer el bisbe de Pamplona, Pedro de París (o Pedro de Artajona) a l’orde del cister amb la finalitat d’establir-hi un monestir. Aquesta comunitat es va formar amb monjos procedents de l’abadia de la Cour-Dieu (Loiret, França). Aquesta fundació va tenir lloc el 1176.

Monestir d'Iranzu
Monestir d'Iranzu

Cistercencs

Monestir d'Iranzu
L'església

Monestir d'Iranzu
Portal de l'església

La construcció de l’església i de les dependències monàstica es van anar fent amb certa rapidesa, alhora que Iranzu es feia càrrec d’un important patrimoni integrat per béns procedents tant de donacions com adquisicions. Tot això durant un període d’esplendor, que es va allargar fins ben entrat el segle XIV.

El 1246 s'havia fundat el monestir cistercenc femení de Santa María de Herce (la Rioja) i Iranzu es va fer càrrec de la seva direcció.

Monestir d'Iranzu

Decadència

Amb l’epidèmia de la pesta negra va començar el declivi, que es va agreujar amb guerres i la venda de bona part del patrimoni acumulat. Més endavant va començar a tenir abats comendataris, de designació reial. Va tenir una certa revifalla amb l’adscripció a la Congregación Cisterciense de Aragón y Navarra.

Monestir d'Iranzu
Església

Monestir d'Iranzu
Mare de Déu

Exclaustració

Ja el 1809 els monjos foren expulsats del monestir i el lloc espoliat, fet que es repetiria el 1820. L’exclaustració definitiva, establerta el 1835, no es va aplicar a Iranzu fins una mica més tard, el 1839 degut al domini dels carlins del territori. A causa del seu aïllament, va quedar abandonat fins el 1943, quan va començar la seva reconstrucció. Més tard va quedar de nou ocupat per una comunitat de clergues teatins.

Monestir d'Iranzu
Església

Monestir d'Iranzu
Entrada al recinte monàstic

Els edificis

Actualment l’important conjunt monàstic es troba restaurat i en ús. L’església és una àmplia construcció de tres naus capçada per absis de planta rectangular i coberta amb voltes gòtiques. Té una clara influència de l’estil cistercenc francès. El creuer és poc aparent i només es presenta en alçada.

Monestir d'Iranzu
Portal d'entrada al monestir

Monestir d'Iranzu
Claustre

El claustre és de grans dimensions i es va bastir en èpoques diferents, des del segle XII al XIV, fet que queda ben reflectit en els diferents estils de finestrals que presenta. Al centre hi ha una senzilla font i davant del refetor un templet amb una segona font.

La sala capitular està coberta amb voltes sostingudes per dues columnes. També és interessant la cuina centrada per una xemeneia monumental. Les altres dependències ha estat molt modificades.

Monestir d'Iranzu

Monestir d'Iranzu